חדשות

יו"ר איגוד הרדיולוגיה: מחסור ב-250 רופאים מומחים ובמכשירי CT

פריסה לא שוויונית של מכשירי MRI ,CT ו-PET-CT ומחסור ברדיולוגים מומחים מחריפים את פערי השירות למטופלים בפריפריה לעומת המרכז

רופאים מומחים ברדיולוגיה. אילוסטרציה

מחריף המחסור ברופאים מומחים ברדיולוגיה ולעובדה זאת השפעה ישירה על השירות בתחום הזה בפריפריה לעומת מרכז הארץ. על מחסור של 250 תקני רופאים ברדיולוגיה מסר בשבוע שעבר יו"ר איגוד הרדיולוגיה, פרופ' יעקב סוסנה, מנהל אגף הדימות במרכז הרפואי הדסה בירושלים, בדיון בוועדת המשנה של הכנסת לנושא צמצום הפערים בתקצוב שירותי הרפואה בין הפריפריה לבין מרכז הארץ.

פרופ' סוסנה ציין שבישראל יש רק 650 רופאים מומחים ברדיולוגיה, יותר ממחציתם מועסקים בבתי החולים במרכז הארץ. עיקר המחסור בתקנים הוא בפריפריה. לצד העובדה שקיימת גם בעיה בפריסה לא שוויונית של מכשירי MRI ,CT ו-PET-CT, נוצר גם אי שוויון במתן השירות למטופלים. בפריפריה הוא לכן פחות טוב מאשר במרכז הארץ ויש איחור במתן האבחונים למטופלים. "יש לטפל בבעיה בדחיפות", ציין סוסנה.

בדיון הובאו נתונים שנאספו על יד מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר כץ: בעוד שהשימוש במכשירי CT בישראל הוא מהגבוהים בעולם, קיים פער גדול במספר המכשירים הללו המופעלים בבתי החולים במרכז הארץ לבין מספרם בפריפריה. למשל, בבתי החולים "העמק" בעפולה, "פדה-פוריה" בטבריה וב"זיו" בצפת יש רק 11 מכשירי CT - או מכשיר אחד ל-133 אלף נפש, בדרום הארץ 11 סורקי CT - מכשיר אחד ל-120 אלף נפש, באזור תל אביב יש 17 מכשירים או מכשיר אחד ל-89 אלף נפש.

בדיווח על כך שפורסם שלשום (ו') ב-ynet נמסר גם כי לפערים אלה השפעה על זמני ההמתנה של המטופלים לתור ל-CT באזורים השונים.

על פי נתוני ה־OECD משנת 2018, ישראל ניצבת במקום ה־30 מתוך 33 מדינות בשיעור מכשירי ה-CT למיליון נפש. בישראל כולה 77 מכשירים פעילים.

פרופ' סוסנה אמר: "צריכים להיות לפחות שני מכשירי CT בכל מוסד רפואי שיש בו חדר מיון. כל מכשיר מושבת אחת לחודש לצורך טיפולי תחזוקה. בשל השימוש המוגבר, המכשירים הללו נוטים להתקלקל יותר".

עוד אמר פרופ' סוסנה כי משבר הקורונה החריף את המצוקה בנושא הזה: "לביצוע הבדיקות נדרש עתה יותר זמן בשל הצורך של הצוות המתפעל בהתמגנות. אם נערכים לגל שלישי במגיפה, חשוב שיהיו מכשירים נוספים. פיזורם נעשה בחלוקה ארצית מבלי להתייחס לבעיות הספציפיות של הפריפריה".

גם במספר מכשירי ה־MRI בישראל, ביחס של מכשיר אחד למיליון, קיים מחסור ולכן התור לבדיקה זאת נסחב עד כדי 40 יום ומעלה. בתל אביב קיים יחס של 7.5 מכשירי MRI למיליון בעוד שבדרום היחס הוא 5.5 מכשירים למיליון תושבים.

נושאים קשורים:  פריפריה,  פרופ' יעקב סוסנה,  רדיולוגים,  מכשירי CT,  מכשירי MRI,  PET-CT,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
06.12.2020, 09:59

זה אחד התחומים הראשונים שתוכנת בינה מלאכותית תחליף את הרופאים.
לדעתי כבר בעשור הנוכחי.
לא הייתי ממהר להתריע על מחסור ברדיולוגים.